همه چیز درباره داروی کرونا
آیا داروی کرونا ساخته شده است؟ ساخت واکسن کرونا در چه مرحلهای است؟ حتما میدانید که مطابق گفته سازمان جهانی بهداشت در حال حاضر، هیچ داروی اختصاصی برای درمان این بیماری وجود ندارد و درمانهایی که در بیمارستانها انجام میشود، بیشتر بر رفع علائم متمرکز است. نکتهای که وجود دارد این است که ۴ نوع ویروس کرونا در بین انسانها از قبل بوده و واکسنی برای پیشگیری از آنها تا به حال ساخته نشده است. بیش از ۲۰ نوع واکسن و دارو در حال توسعه برای مقابله با کرونا است.
به نظر میرسد واکسنهای ساخته شده اگر به نتیجه برسند در سال ۱۴۰۰ به تولید انبوه برسند. در این مقاله، قصد داریم انواع داروی کرونا که برای درمان و پیشگیری از ابتلا به این بیماری پیشنهاد شدهاند را مورد بررسی قرار دهیم و مشخص کنیم که واکسنها در چه مرحلهای از پیشرفت هستند.
کلروکین برای استفادههای اضطراری
سازمان غذا و داروی آمریکا استفاده اضطراری و محدود از داروی کلروکین و هیدروکسی کلروکین را برای COVID-19 تصویب کرده است. ترامپ در ۱۹ مارس اعلام کرد که FDA این دارو که در درمان مالاریا و آرتروز استفاده میشود را برای درمان کرونا تصویب کرده است، که پس از به وجود آمدن یکسری حواشی در مورد مضر بودن این دارو، استفاده محدود و اضطراری آن تایید شد.
فاویلاویر اولین داروی تصویب شده کرونا در چین
اداره ملی داروهای پزشکی چین استفاده از Favilavir که یک داروی ضد ویروس است را به عنوان درمانی برای کرونا با کمترین عوارض تصویب کرده است. طبق گزارشها این دارو در یک تحقیقات بالینی با ۷۰ بیمار مورد آزمایش قرار گرفت و اثر خوبی در درمان این عفونت ویروسی از خود نشان داد. تحقیقات برای مشاهده اثربخشی این دارو در چین و سایر کشورها ادامه دارد.
یکی از پزشکان ایرانی با عنوان دکتر هاشمی نیز در کلیپی که از او در شبکههای مجازی پخش شده است، از موثر بودن فاویلاویر در درمان این ویروس خبر داد. معاون وزارت بهداشت ایران در اطلاعیهای در ۱۵ فروردین اعلام کرد که مصاحبه در مورد اثربخشی یا عدم اثربخشی favipiravir به دلیل اینکه هیچ گزارش مکتوبی از موثر بودن آن از مراکز درمانی گزارش نشده است، تخلف محسوب میشود.
واکسن DNA Fusogenix
این واکسن توسط شرکت داروسازی انتونز در حال توسعه است. در این واکسن فوسوژنیکس که برای جلوگیری از کرونا موثر است توسط پروتئینهای لیپیدی حمل میشود و از این طریق وارد سلولها میشود. انتونز در حال کار روی این واکسن است که از پروتئین های سارس کوید ۲ مشتق شده است. فوسوژنیکس دی ان ای میتواند در تحریک سیستم ایمنی بدن برای جلوگیری از ابتلا به کرونا موثر باشد.
واکسن ChAdOx1 nCoV-19
تلاش برای کشف داروی کرونا در انستیتوی جنر دانشگاه آکسفورد تا آنجا پیشرفته که واکسن ChAdOx1 nCoV-19 در حال آزمایش بالینی در منطقه دره تیمز در حال انجام است. گفتنی است که در این آزمایش ۵۱۰ نفر داوطلب ۱۸ تا ۵۵ ساله شرکت میکنند.
ای دی کوید داروی کرونا
دانشگاه آلاباما در بیرمنگام در حال انجام مطالعات ایمنیزایی برای ساخت واکسن AdCOVID است. هدف گذاری این دانشگاه برای سه ماهه اول ۲۰۲۰ آزمایش بالینی بر روی حیوانات بوده است.
واکسن کرونا در مدیکاگو
مدیکاگو ذراتی شبیه به ویروس کرونا را به کمک نمونه اصلی ساخته است و در تلاش است تا داروی کرونا را به کمک این ذرات بسازد. این شرکت در همکاری با دانشگاه لاول تلاش میکند تا آنتی بادی علیه سارس کوید ۲ ایجاد کند.
واکسن چینی
طبق گفته معاون وزیر علوم و فناوری چین نخستین واکسن بیماری کووید ۱۹ تا پایان ماه آوریل آماده آزمایشات بالینی می شود. Inovio Pharmaceuticals قصد دارد آزمایشهای بالینی را در آوریل امسال آغاز کند.
مقامات سازمان جهانی بهداشت، اظهار امیدواری کردهاند که واکسن Remdesivir Gilead در درمان ویروس کرونا تاثیرگذار باشد.
واکسنی که یکسال کرونا را کنترل میکند
دانشگاه پیتسبورگ واکسنی را روی موشها آزمایش کرده است که با وارد شدن پروتئینهایی به بدن، یکسری آنتیبادیهایی تولید میشود تا با ویروس کرونا مبارزه کند. آزمایشهای اولیه واکسن پیت کو وک روی موشها موفق بوده و در ماههای آینده بر روی انسان نیز آزمایش خواهد شد. روش تزریق پیت کو وک توسط پچ است که در آن چهارصد سوزن کوچک حاوی قند به بدن تزریق میشوند. این نوع ارسال دارو به بدن با روش آرایه میکرونیدل کار میکند. به گفته پروفسور آندره گامبتو یک پروتئین با نام اسپایک برای ایجاد ایمنی در بدن برای مقابله با ویروس کرونا مورد استفاده قرار گرفته است.
کارآزمایی سازمان جهانی بهداشت برای چهار دارو
سازمان بهداشت جهانی یک کارآزمایی بزرگی را برای چهار دارو در چندین کشور از جمله ایران آغاز کرده است تا تاثیر این چند داروی کرونا را در درمان بیماران کرونایی بررسی کند.
- دارویی ترکیبی که در درمان ایدز مورد استفاده قرار میگیرد.
- کلروکین و هیدروکلروکین
- رمدسایور دارویی تجویز شده برای ویروس ابولا
- یک داروی ترکیبی از اینترفرون بتا، ریتوناویر و لوپیناویر
سازمان بهداشت جهانی گفته است که قصد دارد غیر از این آزمایش، آزمایش فراگیر دیگری را برای یافتن دارویی که کارکنان در ارتباط با بیماران کرونا را از آلودگی به ویروس حفظ میکند انجام خواهد داد.
لازم به ذکر است داروی لوپیناویر و ریتوناویر باعث بهبود بیماری نمیشوند و فقط مرگ و میر را کاهش میدهند.
داروی جلوگیری از تکثیر کرونا در بدن
روسیه نیز به دنبال کشف داروی کرونا است و مطابق با گفته وزارت بهداشت این کشور مرکز تحقیق و تولید Pharmzashchita موفق شده است، دارویی را تولید کند که از رشد و تکثیر این ویروس در بدن بیماران جلوگیری میکند. افزودن برخی آنتی بیوتیکها میتواند اثر این دارو را بیشتر کند و عاملهای ضد ویروسی را در پلاسمای خون افزایش میدهد.
آیا پس از کشف واکسن همه افراد واکسینه میشوند؟
با توجه به اینکه در ابتدای کار محدودیتهای زیادی در تولید آن وجود خواهد داشت، اولویت با کادر درمانی و پزشکان خواهد بود. در صورتی که واکسن بر روی سالمندان موثر باشد، این افراد نیز به دلیل در خط بودن اولویت دریافت واکسن را دارند ولی اگر روی سالمندان موثر نباشد اولویت با کسانی است که با سالمندان در ارتباط هستند و از آنها مراقبت میکنند.
سخن آخر
با توجه به مطالبی که در این مقاله در مورد داروها و واکسنهای مختلف در حال ساخت برای مقابل با کرونا گفته شد گرچه طبق اعلام سازمانهای بینالمللی حداقل یک سال برای توسعه واکسن و داروی کرونا زمان لازم است، اما هر لحظه ممکن است این تخمین به هم بخورد و با یک ترکیب ویژه این بیماری کنترل شود.
منابع:
www.clinicaltrialsarena.com
www.bbc.com
www.emro.who.int