بیماری کرونا و علائم مربوط به آن
در اوایل سال نوی میلادی بود که بیماری جدیدی به دلیل سرعت فزاینده شیوعاش، در صدر اخبار جهانی و روزنامههای مختلف قرار گرفت. این بیماری که با نام کرونا یا کویید-۱۹ شناخته میشود، منشاء حیوانی دارد و بنابر ادعاهای موجود، از بازارهای فروش حیوانات زنده در شهر ووهان چین شروع به انتقال به انسان و پس از آن گسترش در سطح وسیع جهانی کرد. علائم کرونا شاید به نظر ساده انگاشته شوند اما عجیب به نظر میرسند؛ چرا که دوران نهفتگی این علائم، همچنین سرعت و انتقال آسان آن، باعث سردرگمی بسیاری از فعالان حوزه سلامت شده است.
بیماری کرونا جدید که محققان برای آن نام کویید-۱۹ را انتخاب کردهاند از انواع بیماریهای ویروسی و از خانواده ویروسهای کرونا است که در ابتدا حیوانات را دچار میکنند و پس از آن با انتقال به بدن انسان، شروع به رشد و پیشرفت و حتی جهش ژنتیکی میکنند. کروناویروسها با ورود به داخل بدن اولین نفر، قادر هستند از طریق ذرات تنفسی معلق در هوا، از فردی به فرد دیگر منتقل شوند. این ذرات معلق در هوا ممکن است، حاوی کروناویروس باشند که با ورود به دستگاه تنفسی از طریق نفس کشیدن، میتوانند عفونت ایجاد کنند و باعث بروز علائم کرونا شوند.
درست است که شواهد قطعی در رابطه با منشا حیوانی ویروس جدید وجود ندارد اما دانشمندان بر این باورند که احتمالا این ویروس در ابتدا از پانگولین و به واسطه خفاشها و در فروشگاههای حیوانات زنده ووهان به سایر جانوران و انسان منتقل شده است. نکته مهم و قابل توجه در مورد بیماری کروناویروس جدید، دوران نهفتگی طولانی آن است، یعنی فرد به مدت چند روز، ناقل ویروس است اما علائمی از بیماری بروز نمیکند و فرد از ناقل بودن خود اطلاعی ندارد. نبود علائم کرونا و دوران نهفتگی که ممکن است بین ۲ روز الی ۲ هفته باشد کار تشخیص و کنترل شیوع بیماری را سخت کرده است و در حال حاضر مهمترین، اصلیترین و معقولترین راه، به کارگیری روش کاهش ارتباط و تماس افراد با همدیگر است تا زنجیره انتقال قطع شود.
در ادامه توضیح جامعی را درباره علائم این بیماری، نحوه مقابله و توصیههای بهداشتی پیرامون آن بیان میکنیم.
علائم بیماری کرونا
محققان فعال در حوزه سلامت به کمک فناوریهای نو، همچنان در حال مطالعه روی بیماری هستند و روز به روز اطلاعات به دست آمده از بیماری بیشتر میشود. خوشبختانه در دنیای کنونی، بشر به تکنولوژیهای پیشرفتهای برای تشخیص و تحلیل ویروسها مجهز شده است و حتی در بعضی از موارد کار توسعه روشهای مقابله مانند ساخت واکسن، به سرعت و خارج از حد انتظارها پیش میرود.
چند مورد از علائم کرونا که دانشمندان آن را به این بیماری نسبت میدهند و علائم اصلی تشخیص هستند، شامل موارد زیر است:
- تنگی نفس
- سرفههای مداوم که رو به شدیدشدن میرود
- تب درجه پایین که به مرور زمان شدیدتر میشود
این موارد ممکن است به مرور زمان به سمت وخیم شدن پیش برود و منجر به بروز علائم شدیدتری مانند موارد زیر شود که در صورت مواجه شدن، بهترین کار انجام روشهای مقابله و درمانی است.
- سختی در تنفس
- تیرهشدگی لبها و چهره
- احساس درد در قفسه سینه
- گیجی
- احساس بیخوابی نامعقول
روشهای پیشگیری و مقابله با بیماری
در حال حاضر روش مقابله و محافظت از بروز علائم کرونا، حفظ فاصله بین افراد سالم و افرادی است که نشانههای این بیماری یا علائم بیماری تنفسی دیگر را دارند. راه دیگر میتواند حفظ فاصله افراد در جامعه و رعایت بهداشت اجتماعی برای کنترل گسترش بیماری باشد. به اذعان و تاکید محققان، افرادی که بیماریهای زمینهای مانند آسم دارند باید توجه بیشتری برای جلوگیری از سرایت بیماری داشته باشند.
توصیههای سازمان جهانی بهداشت
طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت، توجه به موارد زیر برای کنترل سرایت بیماری الزامی است.
- شستوشوی دستها به طور مداوم و هر بار به مدت ۲۰ ثانیه
- شستوشوی دستها قبل از خوردن غذا، پس از تماس با حیوانات، پس از استفاده از سرویس بهداشتی و بعد از تماس با زباله
- استفاده از ضدعفونی کنندههای تاییدشده برای نظافت محلها و وسائل پرمصرف
- اجتناب از تماس دست آلوده با صورت، چشمها، بینی و دهان
- اجتناب از حضور در امکان عمومی در صورت بروز علائم
- حفظ فاصله فردی حداقل یک متری در مکانهای مختلف از افرادی که مدام سرفه یا عطسه میکنند.
- بردن آرنج به طرف بینی و دهان در صورت عطسه یا سرفه برای جلوگیری و پوشش دهان و بینی با یک ماسک استاندارد یا بافت پارچهای مناسب
- کسب اطلاعات مورد نیاز برای استفاده از ماسک همزمان با انجام کارهای بهداشتی، حتما پس از استفاده از ماسک آن را در محل مناسب بیاندازید تا باعث بروز مشکل برای سایر افراد نشود.
- در صورت بروز علائم کرونا سریعا با پزشک خود یا مراکز درمانی معتبر در ارتباط باشید.
تشخیص و درمان
پیچیدگی شرایط به وجود آمده از این بیماری به دلیل وجود علائمی شبیه علائم ذاتالریه است. طبق تحقیقات ۲۰۲۰ که روی ۱۳۸ نفر در ووهان انجام شد، نشان میدهد ۲۶ درصد از افراد با علائم ذاتالریه، مجبور شدند در بخش مراقبتهای ویژه بستری شوند و حدود ۴.۳ درصد از آنها با این علائم فوت کردند. این نکته اهمیت دارد که افرادی که در بخش ICU بستری شدند، دارای محدوده سنی بیشتر نسبت به افراد دیگر، همچنین بیماریهای زمینهای بودند.
تشخیص این بیماری و دانستن علائم کرونا، مانند سایر بیماریهای ویروسی از طریق نمونه خون، بزاق دهانی یا نمونه بافتی است و توسط مراکز درمانی معتبر با کیتهای مخصوص انجام میشود و در صورت مشاهده علائم باید برای انجام آزمایش آن با پزشک مشورت کرد.
باید گفت در حال حاضر، درمان ویژهای برای این بیماری وجود ندارد اما روند ساخت واکسن به سرعت پیش میرود به گونهای که در زمان بسیار قابل توجه سه ماهه، اولین نمونه قابل آزمایش روی انسان ساخته شد، در حال حاضر در حدود بیست شرکت بینالمللی روی ساخت واکسن و مبارزه با علائم کرونا کار میکنند که چند مورد از پژوهشهای آنها به مرحله آزمایش انسانی رسیده است. درمانهای موجود برای بیماری کرونا شامل روشهای کنترل و کاهش شدت علائم بیماری هستند که با مشورت پزشک متخصص انجام میپذیرد و این روشی است که در کنترل علائم بیماریهای مشابه مانند SARS و MERS جواب داده است.
روشهای دیگری برای درمان و آزمایش تاثیرگذاری آن، به کار گرفته شده است که شامل موارد زیر هستند.
- به کار بردن درمانهای ضدویروسی و روش ضدویروس پسگرد
- استفاده از دستگاههای کمک تنفسی
- استفاده از استروئید برای جلوگیری از تورم ریهها
- نقلوانتقال پلاسمای خونی از فرد درمانشده به افراد مبتلا و دارای علائم کرونا
در پایان، بهترین راه مبارزه با این ویروس همهگیر ماندن در قرنطینه خانگی و حفظ فاصلهگذاری اجتماعی است.
منابع
www.healthline.com
www.who.int